Легендарният изгубен шедьовър“ на Леонардо да Винчи Битката при Ангиари“ не

...
Легендарният изгубен шедьовър“ на Леонардо да Винчи Битката при Ангиари“ не
Коментари Харесай

Изгубеният шедьовър на Леонардо не е съществувал

Легендарният „ загубен шедьовър “ на Леонардо да Винчи „ Битката при Ангиари “ не е прикрит под други произведения в Палацо Векио във Флоренция, тъй като той в действителност не го е нарисувал, е изводът от ново проучване, за което оповестява италианската организация ANSA. 

„ Леонардо в никакъв случай не е рисувал борбата на тази стена ", споделя преподавателката по история на изкуството във Вирджинския университет Франческа Фиорани в нова книга. Книгата не споделя къде  е фреската, известна от копия на други художници - и дали въобще е нарисувана. Но Фиорано твърди, че ако съществуването на скици и подготвителни рисунки за „ Битката … “ е доказано с писмено, съществуването на работата не е.

През  2012-а екип откриватели под управлението на Маурицио Серачини - арт историк и инженер, даже разгласи, че най-вероятно фреската „ Битката при Ангиари “ е в двореца Палацо Векио във Флоренция, скрита под различен стенна живопис, „ Битката при Марчано “ на Джорджо Вазари. С помощта на ендоскопска апаратура  през дребни дупчици, пробити в стена бяха открити пигменти, употребявани от Леонардо, които съгласно откривателите били същите, като употребяваните в „ Мона Лиза “. 

За „ Битката при Ангиари “ се знае, че е била поръчана на Леонардо през 1503 година, с цел да се означи успеха на република Флоренция над Милано през 1440 г.  и че той е почнал да работи по нея. Отттам нататък мненията се разделят. Сподели едни историци Леонардо е почнал работата, само че не я е приключил по софтуерни аргументи, съгласно други е била унищожена през 1560 година, а съгласно трети - към момента е скрита под стенописите на Вазари в Залата на петстотинте в Палацо Векио. 

Съществуват доста подготвителни скици на Леонардо, само че главната информация за централната част на творбата идва от рисунката на Питър Пол Рубенс от 1603 година, която се намира в Лувъра, Париж.  Тя пък се основава на гравюра  от 1553 година от Лоренцо Закия, която е взета от самия стенопис или вероятно от подготвителна рисунка  на Леонардо. 

Сега други специалисти споделят, че търсенето в никакъв случай няма да завърши сполучливо, тъй като творбата въобще не съществува, оповестява ArtNews. На кръгла маса, проведена от изложба „ Уфици “ във Флоренция на, артисториците Роберта Барстанца, Джанкула Бели, Емануела Ферети и Сесилия Фросини са показали проучвания, свидетелстващи, че работата на Леонардо не е зад стената в остарялото кметство на Флоренция, Палацо Векио, както някои допускат. 

Сред констатациите на историците, които са оповестени  г. в книга на италиански език, са някои механически детайлности, които допускат, че голямата бойна сцена, няма по какъв начин да е скрита в стената, на първо място тъй като в никакъв случай не е била рисувана. Те настояват, че методът, по който е била готова фреската - с техника, включваща потреблението на гипс и масло, е направил невероятно нейното изпълнение – Леонардо не съумял да сътвори изображението, тъй като боята не се е задържала.

„ Този развой, който постоянно е бил считан за част от картината, в действителност е бил предопределен за подготовка на стената преди полагането на боята ", казва Франческа Фиорани, чиято нова книга  " Сянката: по какъв начин науката научила Леонардо да рисува “, включва подробната предистория на ненарисуваната картина.  „ Тъй като процесът на подготовка на стената е несполучлив, Леонардо в никакъв случай не рисува върху нея. Това значи, че „ Битката… “ на Леонардо е съществувала единствено като предварителна рисунка. “
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР